De strandbal of de koprol

Hoe ga jij om met verlies?

Olaf is moe en opstandig. Hij moet slapen, maar ligt te koprollen in zijn bed. Hij moppert tegen mij en zegt dat hij zich niet fijn voelt. Ik ben klaar met de dag. Mijn geduld is behoorlijk op proef gesteld. Ik sus dat hij maar lekker snel moet gaan slapen. Dat is namelijk wat ik zelf graag wil. Als hij snel slaapt, dan heb ik nog even tijd voor mezelf. Olaf is verontwaardigd en roept ferm: ‘dat zeg jij nou ALTIJD!!’. 

Ik zucht en hij is nog bozer: ‘jij zegt ALTIJD dat ik maar moet gaan slapen. Maar slapen helpt helemaal niet overal tegen, hoor! Of wist jij dat soms niet?’ Hij kijkt me oprecht woest aan. Ik zie zo dat slapen het laatste is, waar dit kind aan denkt. Bovendien ben ik nu toch wel benieuwd waar hij naar toe wil. Ik vraag hem wat hij bedoelt. Hij fronst en denkt even na. Dan zegt hij serieus: ‘tegen verdriet mama, daar helpt slapen echt niet tegen’. Ik pruttel wat na: dat als je uitgerust bent, je wel meer kan hebben. Zet zijn nachtlampje aan, knuffel hem en loop naar beneden. 

Olaf heeft het goed gezien. Mijn strategie bij verdriet is slapen. Want als ik slaap, dan is het er niet. En hoef ik er niets mee. Wie weet is het de volgende dag gewoon opgelost en weg. Die strategie is niet altijd even succesvol. Want vaak is het er de volgende dag nog wel. En is er helemaal niets opgelost. Wel heb ik dan weer nieuwe energie om het verlies weg te duwen. Als een strandbal die je onder water houdt. Dat kost heel veel energie. Daarvan word ik zo moe, dat ik weer slapen wil. Een vicieuze cirkel is geboren.

Er zijn veel manieren om met verdriet en tegenslag om te gaan. Vaak leren we al heel jong van onze ouders, of onze omgeving, welke plek verlies krijgt. We kopiëren dan het gedrag dat we zien. En soms gaan die overlevingsstrategieën later tegen je werken. Ze zorgen voor vermoeidheid, overgevoeligheid of burn-out. Gelukkig is elke strategie ook een kracht en heeft het je vaak veel gebracht. Mijn strategie van wegduwen, vermijden en veel slapen zorgde ervoor dat ik doorzette, niet opgaf en de moed had om aan nieuw dingen te beginnen.

Wil jij meer weten over jouw overlevingsstrategieën? En hoe je die in je voordeel kan laten werken? Benieuwd geworden naar de verborgen schatten die je bij je draagt? Neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak. Je bent zo welkom. Met alles wat er is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *