De puberteit en periode van jongvolwassenheid is een ontdekkingstocht naar jezelf en de wereld. Je bewustzijn groeit en je gaat beter begrijpen wat de dood en afscheid nemen betekent. Hierdoor komen eerdere verlieservaringen in een ander licht te staan.
Tegelijkertijd onderzoekt je je identiteit: wie ben ik? En waar sta ik? Sommige jongeren met rouw en verlies storten zich op hobby’s, studie, vrienden of sporten. Het is dan niet het juiste moment om het verlies aan te kijken. De persoonlijk ontwikkeling en groei gaat dan voor.
Vaak loop je later wel vast. Soms komt dit door een nieuwe verlieservaring. Het kan ook voorkomen dat je merkt dat je steeds opnieuw vastloopt in vriendschappen of stages. Bepaalde patronen herhalen zich dan.
Voorbeelden van verlies voor jongeren:
- overlijden van vader of moeder, broer of zus, of een ander familielid. Zeker ook als dit al langer is geleden
- vriendschappen die eindigen, bijvoorbeeld door een verhuizing
- gepest worden en je buitengesloten voelen
- je anders voelen door autisme, ADHD, hooggevoeligheid of hoogbegaafdheid
- een echtscheiding
- opgroeien in een samengesteld gezin
- mishandeling of seksueel misbruik
- het meedragen van geheimen
- een heftige gebeurtenis meemaken, zoals een ongeluk of ziekenhuisopname
Soms is extra ondersteuning nodig om jongeren te helpen om te gaan met verlies en de verschillende emoties die daarbij horen. Neem gerust contact op voor meer informatie. Ons eerste gesprek is altijd gratis. In dit gesprek verkennen we de situatie en stemmen we af wat nodig is.