Hypermesis Gravidarum

Vanaf vandaag is de indrukwekkende documentaire The Sick Film online te zien over Hyperemesis Gravidarum (HG). Een zwangerschapscomplicatie met extreme misselijkheid en braken. HG heeft een enorme impact op je lichaam. Om nog maar te zwijgen over de psychische gevolgen. 

Zelf kreeg ik drie keer HG. Mijn lichaam liet me in de steek. Brandend maagzuur. Bloedend tandvlees. Gebarsten lippen. Liggen op de badkamervloer. Zweetaanvallen. Geen prikkels verdragen. Kokhalzen. Hikken. Elk kwartier overgeven. Niet kunnen slikken. Overvloed aan slijm. Zoveel dorst. Wazig hoofd. Slapeloosheid. Continu pijn.

Ik verloor alle vertrouwen. Niet alleen verloor ik het vertrouwen in mijn lichaam. Ik nam ook afscheid van mijn dromen en toekomstbeeld. Verloor vertrouwen in de wereld. Ik raakte mijn baan tot twee keer toe kwijt. Voelde me intens eenzaam. Uitputting. Zorgen. Angsten. Niet durven of kunnen hechten aan de baby in mijn buik. Suïcidale gedachten. Mijn man liet ik in de steek. Stress. Voelde mij falen in het moederschap voor mijn andere kinderen. Niet in staat om te genieten van de zwangerschap. 

Het was een hel. Het was overleven. Het kostte een eindeloos lang herstel.

De allerbelangrijkste boodschap uit de film voor mij: HG zit niet tussen je oren. Er is een genetische afwijking gevonden. Laat je helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Deel deze film: met je vrienden, familie en zorgprofessionals. Laat elke vrouw met deze ervaring weten dat ze niet alleen is, dat ze gehoord wordt en dat zij geloofd wordt.