Zelfdoding

“Zou hij echt zelf uit het water gesprongen zijn?”, vraagt ze aan opa. “Wist hij dan niet dat hij dood zou gaan?”

Uit: De visjes van Océane van Nathalie Slosse

Zelfdoding maakt heftige emoties los bij degenen die achterblijven. Je gevoelens schieten alle kanten op. Je zoekt een antwoord op de vraag: waarom? Schuldgevoel of schaamte kunnen ervoor zorgen dat je er niet makkelijk over praat. 

Misschien is er twijfel of je wel aan kinderen moet vertellen dat het om zelfdoding gaat. Je wilt het liever verzwijgen. En antwoord geven op alle vragen die kinderen stellen kan knap ingewikkeld zijn. Want sommige dingen wil je niet vertellen. En hoe laat je kinderen afscheid nemen?

Het Expertisecentrum Omgaan met Verlies maakte een waardevolle e-learning over het ondersteunen van kinderen en jongeren, die te maken krijgen met zelfdoding in hun omgeving. Een aanrader voor iedereen die hier meer over wil weten.

Zoek je als onderwijsprofessional ondersteuning voor je klas? En wil je weten hoe je op krachtige wijze sociaal-emotionele vaardigheden versterkt bij jouw leerlingen? Met op maat gemaakte lessen en coaching help ik je met liefde op weg. Zodat je met vertrouwen ook de moeilijke onderwerpen in je klas bespreekt.

Of misschien zoek je steun voor jezelf? Of wil je sparren over je kinderen? Ook dan ben je welkom, met alles wat er is. Je hoeft het niet alleen te doen. 

Boeken voor kinderen over zelfdoding:
De visjes van Océane van Nathalie Slosse
De rode hoed van Luna van Emmi Smid Illustration

Voor volwassenen:
Kon je dan niet blijven voor mij? Kinderen en jongeren ondersteunen na zelfdoding in hun omgeving van Riet Fiddelaers-Jaspers